fredag 24 april 2009

Döda/levande gräsytor i förort.

Förorter är inte bra för staden. Förorter ökar bilanvändandet, är oftast väldigt segregerade från innerstaden och har högre kriminalitet och så vidare. De har inget stort utbud och är därför oattraktiva att bo i. Förorter blir således döda punkter i staden där ingen vill vistas. Det finns däremot undantag:
  • villaområden - folk gillar att bo i villor/radhus, men å andra sidan tillhör detta inte en stad, det tillhör en by
  • närförorter - de ligger tillräckligt nära staden att man kan ta sig till innerstadsgränsen inom två minuter och till kärnan inom tio minuter
  • centrala förorter - t.ex. Kista, med hus, kommersiella centra, skyskrapor, galleria
Det bästa vore att utveckla förorter, göra dem centrala och sedan koppla ihop de med staden. Men vad behövs då? Jo, en mycket hög täthet. Det är däremot långt ifrån sanningen i de flesta förorter. De flesta förorter består i regel av hus-i-park (hus med död gräsyta) och av få kvalitativa parker. De döda gräsytorna utklassar de levande. Låt mig visa en bild som visar detta: (röda områden är döda, gröna är levande, orange är kolonilotter (säga vad man vill om dem...) och de som inte har någon indelning är ingetdera)


Som ni ser är det förskräckligt. Över 80% av alla gräsyta är död och endast cirka 5% levande (jag räknar ej med kolonilott som gräsyta i detta fall). Åtgärder? Dessa är bra:
  1. Riv snårskog som ingen använder. Snårskogsområden kan användas till att bygga park med en skogsdunge.
  2. Bebygg gräsytor mellan hus och väg. Det går i de flesta fall att bygga ett till hus så att det står tätt med vägen och på så sätt kan man skapa alléer.
  3. Utveckla de levande gräsytorna, gör de mer spännande och attraktiva för folk att vistas i.

Sedan kan man i övrigt även tänka på:
  1. Skapa välfungerande kollektivtrafik som går ofta. Bussar är inte tillräckligt!
  2. Skapa mötesplatser där folk möts.
  3. Blanda bostäder, kommersiell yta och nöjen. Delar man upp i bostadsområde och centrum med en lokal krog får man inget liv och förorten blir osäker.
  4. Gör förorterna en del av staden!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar